Dades d'Andorra - El Coprincipat d'Andorra ara fa molt de temps.

¿T'ajudo a buscar?
Vaya al Contenido

Menu Principal:

Altres

Resum de situació d'Andorra
Dades generals


Nom oficial: Principat d'Andorra
Situació: Entre França i Espanya, als Pirineus
Superfície: 467,76 km2
Població: 65.844 habitants
Moneda oficial: Euro (A partir del 2012 podrem emetre moneda pròpia)
Capital: Andorra la Vella (21.513 habitants)
Llengua: El català és l'idioma oficial, també es parla el castellà i el francès.
Religió: Majoritariament Catòlica
Govern: Co-principat constitucional

Situació geogràfica

El Principat d'Andorra està localitzat al Pirineu central, entre la República francesa i el regne d'Espanya. Del seu perímetre geogràfic, 63 km són fronterers amb els departaments francesos de l'Arièja i dels Pirineus Orientals i 56 km són fronterers amb les províncies espanyoles de Lleida i Girona.

Andorra té una superfície aproximada de 468 quilòmetres quadrats. És un país muntanyós, amb altures que oscil·len entre els 800 metres a la cota més baixa i els 2 942 metres a la cota més alta. Té un clima sec i mediterrani; les diferències de temperatures oscil·len entre una mitjana mínima de - 2º C i màxima de 24º C. Les precipitacions mitjanes anuals van dels 770 mm als 1 100 mm.

Pel que fa a l'organització territorial, Andorra està dividida en set parròquies, que són la base de l'organització civil i religiosa del país. Les set parròquies són, per ordre protocol·lari : Canillo, Encamp, Ordino, la Massana, Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany. Al seu torn, les parròquies d'Ordino, la Massana i Sant Julià de Lòria s'organitzen en quarts, subdivisions de caràcter administratiu.

El comú és l'òrgan administratiu de la parròquia, amb personalitat jurídica pròpia, i gaudeix d'una potestat normativa local.

Andorra, per la seva geografia, és un país amb unes possibilitats naturals molt interessants per a la pràctica dels esports de muntanya, i més concretament de l'esquí. Aquesta és una de les facetes que més bé han explotat els empresaris turístics del país.

Andorra posa a l'abast dels practicants de l'esquí sis estacions: el Pas de la Casa-Grau-Roig a la parròquia d'Encamp; Soldeu-el Tarter a la parròquia de Canillo; Arinsal i Pal a la parròquia de la Massana; Arcalís a la parròquia d'Ordino, i la Rabassa a Sant Julià de Lòria, aquesta darrera dedicada exclusivament a l'esquí nòrdic. Gràcies a l'orientació geogràfica del Principat i a les condicions climàtiques, la pràctica de l'esquí està garantida una mitjana de 156 dies a l'any, els mesos que van de novembre a maig.

La situació geogràfica i orogràfica del Principat ja no és un obstacle a salvar a l'hora d'accedir a Andorra. Amb els diferents plans d'actuació del Govern s'han millorat les comunicacions internes i amb l'exterior. Les millores fetes pels Estats veïns en les diferents vies d'accés al país, han permès de millorar el temps necessari per arribar per carretera des de les ciutats més properes i importants. En automòbil, Barcelona es troba a només dues hores i mitja de viatge, Madrid a 7 hores, Tolosa a 3 hores i París a 11 hores.

El tren és un altre dels mitjans que es pot utilitzar per arribar a Andorra. Les línies de ferrocarril arriben fins a pocs quilòmetres de la frontera andorrana, en les estacions de l'Hospitalet i la Tor de Carol a França i de Puigcerdà a Espanya. Des de qualsevol d'aquestes estacions es pot connectar amb el servei regular de transport per carretera que enllaça diàriament amb Andorra.

Els aeroports més propers es troben a Tolosa i a Barcelona, a tres hores escasses de viatge per carretera, i amb la possibilitat de contractar un servei privat d'helicòpter per desplaçar-s'hi.

El Servei de Telecomunicacions d'Andorra (STA) també permet un altre tipus de comunicació mitjançant el servei telefònic, el telègraf, el tèlex, el telefax i la telefonia mòbil (GSM).

Al Principat coexisteixen dos serveis de correus, l'un francès i l'altre espanyol, que actualment es troben en via de refondre's en un sol sistema. El correu interior és gratuït.

Al país es reben els canals de les televisions públiques i privades franceses i espanyoles, i també diferents emissores de ràdio. A Andorra també s'editen dos diaris i diverses revistes d'informació general, en català, l'idioma oficial del país.

Situació històrica:

La primera ressenya escrita on es fa referència a les parròquies de les Valls d'Andorra es troba a l'acta de consagració de la catedral de la Seu d'Urgell, que data de l'any 839. En aquella època les Valls d'Andorra pertanyien al comtat d'Urgell, un dels molts territoris autònoms que es van anar creant a mesura que s'anava reconquistant territoris als àrabs.

L'any 1133, tots els drets sobre les Valls d'Andorra van ser cedits pel comte d'Urgell al bisbe d'Urgell.

L'any 1159, després d'una sèrie de confrontacions amb el senyor feudal d'Urgell, el bisbe d'Urgell va signar un tractat amb la família Caboet, en virtut del qual el bisbe rebia la protecció dels Caboet i aquests, alguns drets sobre les Valls d'Andorra cedits pel prelat. Els drets dels Caboet van passar per matrimoni a la casa de Castellbò i amb el pas dels anys al comtat de Foix. La lluita pel control de les Valls entre el bisbe d'Urgell i el comte de Foix va veure la seva fi amb la signatura del primer Pariatge (tractat de co-sobirania) l'any 1278, seguit d'un segon Pariatge l'any 1288. Per aquests tractats apareixen les figures dels coprínceps (el comte de Foix i el bisbe d'Urgell).

Al segle XVI, els drets del comte de Foix van passar a la corona de França. Després de la revolució francesa, l'estructura del co-principat es va trencar fins a l'any 1806, quan el cap de l'Estat francès va tornar a fer valer els seus drets com a copríncep. D'ençà d'aleshores, el cap de l'Estat francès i el bisbe d'Urgell són els coprínceps de l'Estat andorrà.

El sufragi universal masculí va ser establert l'any 1933 i les dones van poder votar per primer cop l'any 1970.

La divisió de poders va començar l'any 1981 amb l'aparició, prop del Consell General —l'òrgan legislatiu—, del Govern d'Andorra —l'executiu—. El Principat d'Andorra va completar la divisió de poders i es va consolidar com un Estat modern i de dret amb l'elaboració de la primera Constitució, que va ser votada pel poble en referèndum el març de 1993.

Arran de l'entrada en vigor de la Constitució, Andorra demanà el seu ingrés a diverses institucions i organismes internacionals, entre els quals cal destacar l'Organització de les Nacions Unides. Andorra també ha ingressat a la Creu Roja Internacional, a la Unió Internacional de Telecomunicacions i a la UNESCO. Des del 1994 és membre del Consell d'Europea.

Situació econòmica:

Durant els darrers trenta anys, Andorra ha passat de ser un país amb una població petita (8.400 habitants l'any 1960) i amb una economia essencialment agrícola i ramadera, a tenir 66.000 habitants i una economia enfocada al turisme i al comerç. Aquest creixement tan espectacular de la població ha estat possible gràcies al desenvolupament de les activitats comercials lliures de taxes.

Aquest creixement econòmic ha fet que la renda per càpita del país sigui de 18.000 dòlars, una de les més altes d'Europa. El cost de la vida a Andorra, comparat amb el d'altres països europeus, és baix, gràcies a l'absència d'impostos directes. Avui dia les bases de l'economia andorrana són essencialment el comerç, el turisme i els serveis, sense oblidar l'existència d'una petita indústria i d'una reduïda activitat agrícola i ramadera.

El sector agrícola ha perdut molta importància en l'economia del país; solament el cultiu de tabac continua essent rendible, gràcies a unes lleis Els

molt restrictives vers el tabac importat i que potencien la producció del tabac nacional.

En el camp del comerç, el Principat d'Andorra és un gran centre especialitzat en articles de luxe: cosmètics, moda, joies, però també alcohol i tabac, i el país gaudeix d'un diferencial fiscal competitiu en els preus dels productes.

Les característiques geogràfiques i polítiques han propiciat el desenvolupament del sector turístic, que està molt lligat al sector comercial. La major part dels productes importats estan destinats a ser venuts als turistes que visiten les Valls. L'oferta turística es completa amb un entorn paisatgístic únic, amb múltiples possibilitats turístiques.

El desenvolupament del sector comercial i turístic ha fet que al seu entorn s'hagin creat una sèrie d'empreses de serveis que el complementen i hi col·laboren. L'activitat industrial, molt limitada, se centra en les empreses dedicades a la manufactura de roba, tabac, producció d'aigua mineral, i en el sector de la construcció i indústries derivades.

Però els serveis que més han caracteritzat el país són els serveis bancaris, prestats per sis entitats de crèdit. Les activitats financeres a Andorra es van iniciar als anys 30 i es van desenvolupar als anys 60.

El sistema bancari andorrà està regulat per la recent llei d'Ordenació del sistema financer, que regula les característiques que han de tenir les entitats financeres que operen al país. Aquestes són: limitació del capital social estranger, nivell de reserves mínimes de fons propis a l'Institut Nacional Andorrà de Finances, realització d'auditories, i també allò que és més important per als clients, el secret bancari. Aquesta llei ve a complementar la funció d'autorregulació que fins ara han seguit les entitats financeres del país.

Menció especial mereix la importància que es dóna al secret bancari, que gaudeix d'una protecció específica recollida en la llei de Protecció del

secret bancari i de prevenció del blanqueig de diner o valors producte del crim, i que es troba recollida, d'altra banda, a la Constitució i al Codi Penal. Aquesta mateixa llei, tal com indica el seu nom, configura el marc jurídic per evitar el blanqueig de diner procedent del narcotràfic o del crim organitzat.

D'altra banda, les activitats financeres són considerables i permeten un flux extraordinari de capital estranger cap a Andorra, aprofitant els avantatges que ofereix la inexistència de fiscalitat sobre els dipòsits, l'absència de limitacions institucionals al crèdit i l'oferiment de préstecs a tipus d'interès competitius. Per mantenir aquest estatus, el Govern d'Andorra va negociar i aconseguir de la CEE l'estatut de país tercer, gràcies al qual manté la major part dels privilegis i solament una sèrie de productes molt específics es veuen gravats amb taxes d'importació significatives.

Andorra no té moneda pròpia. Encara que els pressupostos generals de l'Estat, fins ara, s'han fet en pessetes, dins el país vigia la lliure circulació de monedes, entre les quals la pesseta i el franc francès eren les més utilitzades; actualment la moneda utilitzada és l'euro.

Es pot dir que els trets més característics de l'economia andorrana són els següents:

- la inexistència d'impostos directes;

- la inexistència de restriccions al moviment de capitals;

- la inexistència de restriccions a l'exportació de productes;

- la protecció legal del secret bancari;

- el control molt estricte sobre el blanqueig de diner procedent del crim organitzat.

Situació política i social:

El Principat d'Andorra és un Estat independent des de l'any 1278, any en què es va signar el primer Pariatge. D'aquests darrers 700 anys, cal destacar l'estabilitat política i social del Principat, amb unes institucions que han anat adaptant-se gradualment als canvis socials i a les realitats internacionals.

L'actual sistema polític és fruit de la reforma institucional començada el 1975 i acabada el 1993 amb l'aprovació de la Constitució, amb la qual es va completar la divisió de poders. Aquesta estabilitat, amb uns partits polítics diversos però tots ells amb una clara tendència centrista, és una mostra de responsabilitat i una garantia per al futur.

La població actual d'Andorra és d'aproximadament 66.000 habitants, dels quals el 27% són andorrans, el 47% espanyols, l'11% portuguesos, el 8% francesos i el 7% d'altres nacionalitats (anglesos, filipins, etc.).

La llengua oficial és el català, encara que també s'utilitzen el castellà, el francès i l'anglès.

Com ja hem assenyalat, amb l'entrada en vigor de la Constitució el 1993 es va fer efectiva la separació de poders:

- Els coprínceps —el bisbe d'Urgell i el president de la República francesa— són els garants de la independència d'Andorra com a Estat. Arbitren i moderen el funcionament dels poders públics i les institucions, convoquen eleccions generals i referèndums, nomenen el cap de Govern i sancionen i promulguen lleis.

- El poder legislatiu resideix en el Consell General (Parlament). Aquest està format per 28 consellers, que són elegits per sufragi universal, 14 dels quals per parròquies (2 per cada parròquia) i els altres 14 elegits proporcionalment al nombre de vots en circumscripció nacional. D'entre els consellers s'elegeix el síndic general i el sub-síndic (president i vice-president del Consell). Les funcions del Consell General són, entre d'altres, l'elaboració i l'aprovació de les lleis, l'aprovació dels pressupostos de l'Estat i el control de l'acció del Govern.

- En el Govern recau el poder executiu. Aquest està format pel cap de Govern, elegit pel Consell General, i, habitualment, per 8 ministres. Les seves funcions són executar i reglamentar les lleis que promulga el Consell General, presentar els pressupostos de l'Estat, dirigir l'Administració nacional i la política exterior i ostentar la representació internacional de l'Estat.

- Els comuns són els òrgans de representació i administració de les parròquies. Tenen personalitat jurídica pròpia amb falcutats normatives i executives a escala local. Funcionen mitjançant un Consell de Comú elegit per sufragi universal i format habitualment per 10 consellers, dos dels quals són elegits, respectivament, cònsol major cònsol menor.

- El poder judicial ha sofert una reforma administrativa a partir de l'aprovació de la llei qualificada de la Justícia el 1993. Tot respectant les tradicions del país, aquesta llei adequa l'administració de justícia a les necessitats actuals de la societat andorrana i al respecte de les normes constitucionals. Les funcions de l'administració de justícia són, entre d'altres, vetllar per la legalitat de l'actuació administrativa i pel respecte dels drets i interessos legítims dels ciutadans.

El gran flux migratori iniciat a la darreria dels anys 50 i començament dels anys 60 va donar lloc al naixement del sistema andorrà de protecció social. L'arribada de treballadors estrangers, principalment espanyols, va fer aparèixer la problemàtica de la manca de cobertura social, que fins a aquelles dates era desconeguda dins la societat agrícola i ramadera de les Valls.

L'any 1966, el Consell General decretà la creació del règim andorrà de Seguretat Social, que comprèn les dues branques tradicionals de la protecció social, és a dir, la malaltia i la vellesa. En conseqüència, es creà un organisme parapúblic, la Caixa Andorrana de Seguretat Social, amb autonomia de gestió i sota la tutela del Consell General, i actualment sota la tutela del Govern.

La definició i l'aplicació d'una política immigratòria clara i precisa és una qüestió pendent. Això no obstant, existeix des del desembre de 1978 un reglament laboral que ha conegut diverses modificacions, la darrera l'any 1990. En aquesta última modificació es va prestar una atenció especial als temes de la immigració, els menors d'edat, la dona i les condicions mínimes de salari.

Des del punt de vista sanitari, Andorra disposa d'unes àmplies cobertures i d'una completa atenció sanitària. La definició, l'any 1987, d'un model sanitari per al país, va donar lloc a la creació del Servei Andorrà d'Atenció Sanitària i l'any 1994 es va inaugurar un nou centre hospitalari, que va substituir l'anterior centre creat l'any 1977.

D'altra banda, existeix una xarxa de Centres de Salut que cobreix l'assistència primària a totes les parròquies.

Pel que fa a l'ensenyament, els infants andorrans poden cursar els seus estudis en tres sistemes educatius diferents: l'andorrà, el francès i l'espanyol. L'obligatorietat d'escolarització és fins als 16 anys. Els diferents sistemes educatius engloben els nivells d'estudis des de l'escola maternal fins al batxillerat superior, i en alguns centres s'inclouen opcions d'ensenyament tècnic i professional. La formació superior es fa majorment a França o a Espanya, tot i que, des de l'any 1990, existeixen al país dos centres tècnics universitaris: l'Escola d'Informàtica i l'Escola Universitària d'Infermeria.

Andorra també disposa d'un centre d'ensenyament per a persones discapacitades, l'Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell.

Miscel.ània llegendàriaLa línia de frontera andorrana presenta tres anomalies importants en la delimitació natural geogràfica, que són:

_ La coma de Setúria,

_  La Solana de l’Ariège.

_ i la Vall d’Os.

Ja sabem el perquè de l’atribució  de la coma de Setúria a Andorra. Vegem ara la de la Solana.

A la vessant sobre l’Ariège,  la Solana és l’alegre i (com el nom indica) assolellat pasturatge que s’estén des del Pas de la Casa fins prop de l’Hospitalet. Aquesta solana pertanyia a la vila francesa de Merens. Una terrible epidèmia l’assolà; només quedà viu un sol habitant. Fou aquest, capriciós, qui féu el canvi dels magnífics pasturatges per satisfer la seva il·lusió de posseir un cavall tot blanc... Si amb els dos terrenys anteriors els andorrans sortiren afavorits, no passà igual amb  la Vall d’Os.

El riu d’Os és una mica inquiet: neix a Andorra al peu de la coma de Setúria, passa per una vall espanyola i torna a entrar a Andorra per deixar les seves aigües al Valira tocant al pont d’Aixovall. La Vall d’Os, o sia, el tros espanyol que rega el riu d’Os, la varen perdre els andorrans en apostar-la en una partida de cartes en què la jugada es presentà adversa...Però en un fet d’una altra índole els andorrans tornaren a guanyar. Fou en l’assalt al castell de Sant Vicenç, sobre Santa Coloma. Davant del fracàs dels repetits atacs per a conquerir-lo a les forces que l’ocupaven, els andorrans empraren l’estratagema, en una nit sense lluna, de pujar a assetjar-lo fent passar al davant un gran ramat de moltons, cada un dels quals portava una candela encesa enganxada al cap.

Els soldats forasters, espaordits, creient que pujava un gran exèrcit obriren les portes i lliuraren el castell intacte.

L’encís dels estanys andorrans es manifesta en la llegenda de  la Fada de Fondargent. Quan a la nit estelada la lluna treu el cap per entre els pins, la Fada surt de l’Estany, i es passeja majestuosament pel paratge. A trenc d’alba fa uns passos suaus i harmoniosos sobre les aigües tranquil·les i desapareix misteriosament en arribar el sol al rocam que voreja el plàcid estany.La pau i la tranquil·litat de la vida pastoral no és d’avui a les contrades andorranes... Ja en els temps bíblics es veu que fou una terra beneïda!... La Vall d’Incles, idíl·lica i deliciosa, autèntic reialme dels pastors, fou el port de salvació per als navegants de l’Arca de Noè. El Vell patriarca, desprès d’haver albirat el ganxut Pic d’Ascobes que sobresortia de la mar immensa, decidí amarrar-hi l’embarcació bíbicla. A mesura que anaven baixant les aigües, anava fet la seva aparició la fertilíssima Vall d’Incles. Noè cuità a deixar anar el seu bestiar ja famolenc, i aixecà la primera de les típiques, gracioses i arrenglerades bordes de la paradisíaca Vall.

Amb aquest fet tenim una prova més de la predilecció divina per les belles, meravelloses i llegendàries Valls d’Andorra.
 
Copyright 2015. All rights reserved.
Regreso al contenido | Regreso al menu principal