El relat de foc a Segudat - El Coprincipat d'Andorra ara fa molt de temps.

¿T'ajudo a buscar?
Vaya al Contenido

Menu Principal:

Altres

FOC A SEGUDET
A la Massana hi havia un rector que sovint en el sermó dominical esporuguia a la gent amb els turments de l'infern.

Els seus feligresos, però, se l'escoltaven com qui sent roncar la brufada des del banc del foc. Al cap i a la fi, les penes de l'infern, per més horribles que fossin, no podien pas ser més espantoses que la fam que ells pasaven en aquest món.

Perquè, tal com resen les "Cobles del Peirot", els de Ordino i la Massana tenien més gana que coneixement. Un diumenge el capellà va cridar al mig del sermó:

_ Que caigui foc del cel ara mateix. Immediatament van començar a caure flames enceses damunt dels caps de tots aquells incrèduls. Llavors sí que van obrir els ulls, aquella patuleia de pecadors: Les ninetes dels ulls els brillaven com les espurnes que baixaven del cel.

_ MÉS FOC!, va cridar el rector, així que la pluja de flames amainava. Tot d'una, el sagristà va treure el cap per un forat de la volta i va dir: Mossèn, Mossèn, les bengales s'han acabat!

L'aparació del sacristà fou rebuda amb una sorollosa riallada general del públic. A pesar del seu infern de tramolla se l'hi estava anan en oris, el rector no es va desanimar.

El diumenge següent, l'esglèsia de la Massana tornava a ser un infern. Aquesta vegada, per més efecte, el rector va posar-los un exemple ben proper:

_Ningú se'n pot escapar de les flames infernals! I va continuar. Imagineu-vos que una nit us desperteu aquí a la Massana i veieu que esteu rodejats de foc per a tots els pobles del voltant. Que hi ha foc a Ordino, a Erts, a Escàs, a Sispony, a Anyòs i a l'Aldosa. Llavors quan tot cremi, ¿Per on us escapareu?

A l'església s'hauria sentit volar una mosca. Realment aquell infern explicat tant clara i explisitament semblava no teneir cap escapatòria.

_Per on us escapareu, condemmnats? Insistí el rector, per rematar el seu èxit.

_Per Segudet! Va respondre una veu decidida.

El rector es quedà d'una peça. A l'acte s'adonà que el seu cercle infernal li havia quedat obert, ja que s'havia descuidat de calar foc a aquest petit poble al costat d'Ordino. Llavos va bramar amb tota la ràbia:

_ FOC A SEGUDET!!!

Aquesta frase es va fer famosa a la Ceca, a la Meca I a les Valls d'Andorra. És a dir, a tot el móm.


Recullit de Muntanyes Maleïdes, de Pep Coll. 
Copyright 2015. All rights reserved.
Regreso al contenido | Regreso al menu principal