Una avió a Andorra - El Coprincipat d'Andorra ara fa molt de temps.

¿T'ajudo a buscar?
Vaya al Contenido

Menu Principal:

Altres

Textes extrets de l'article de Andrés Luengo del suplement Presència amb fotos de Fèlix Peig.Aquestes fotos estant exposades sense anim de lucre per a divulgació del patrimoni i cultura d'Andorra. No obstant si alguna personal o empresa es troba vulnerada per la publicació d'alguna d'aquestes fotos, us podeu ficar en contacte amb nosaltres a pronet@pronet.ad i serà immediatament retirada.

Crònica d'un desenllaç


El 6 d'agost de l'any 1956 el Pilot Francès Adonis Moulène aconseguia la fita històrica de ser el primer pilot aeronàutic en aterrar en territori Andorrà.

La crònica dels fets :

En un vol d'exhibició per a convèncer el Consell General de la possibilitat d'instal·lar un aeròdrom a Santa Coloma. El Pilot Francès Adonis Moulène antic combatent de la segona guerra mundial, aterra al camp de Santa Coloma el 6 d'agost de 1956.

Diuen les cròniques de la època que Moulène portat per l'ambient d'eufòria del seu aconseguit aterratge del dia anterior, va influir en el pilot francès en el moment de prendre la decisió d'enlairar-se. Quan potser en una altra situació la decisió hagués estat la contraria.

Segons s'explica, les autoritats Andorranes van proposar a Moulène de talar els pollancres que s'aixecaven al final de la pista, a l'ho que ell es va negar. Aquell fet conjunta amb les pluges de la nit que havien deixat tot el camp xop d'aigua, segurament van propiciar la tragèdia.

El fet es que l'avioneta es va aixecar desprès de recórrer 300 metres de pista, però a l'últim moment la roda esquerra de l'aeronau va topar en un dels arbres i l'aparell va caure uns metres més enllà. La mala sort va fer que a conseqüència de la topada el tren d'aterratge es va plegar violentament i va penetrar a la cabina, trencant l'espinada de Adonis Moulène.

Els testimonis de l'època recorden a Moulène com un home molt confiat.Adonis Moulène l'aviador


La mala sort l'hi va jugar una mala passada. El aterratge a Andorrà tenia que ser una rutina per a un home amb un currículum impressionant :

Adonis Moulène va néixer a Montet et Bouxal al 1917, havia combatut a la batalla de França, pilotant un monoplaça Morane-Saulmier 406 pertanyent al grup de caces III/7. Desprès de la derrota va passar a Anglaterra, al costat del General DE Gaulle i el 1942 va caure presoner dels alemanys en una missió a Dakar. Acabada la guerra es va reconvertir en pilot d'aviació civil, com a pilot de proves de la casa Max Holste, predecessora de l'actual casa Reims Aviation. 
Copyright 2015. All rights reserved.
Regreso al contenido | Regreso al menu principal